13 January 2011

"barli panas satu..."


KHASIAT BARLI

dapat mencegah seseorang daripada menghidap penyakit jantung..
merendahkan paras kolestrol dan mencantumkan kolestrol kepada
asid hempedu untuk dibuang bersama najis..
membantu mengurangkan paras kolestrol dalam darah
melambat proses pembekuan darah..
meredakan gejal serangan radang sendi
mengurangkan symptoms bagi penyakit asma dan radang sendi
pengawalan kadar gula dalam darah dan proses pertumbuhan saraf dan otak..
dan banyak lagi kelebihan-kelebihan yang lain...



*Nabi Muhammad mementingkan khasiat dan
kualiti dalam aspek pemakanan.
Baginda banyak mengambil makanan jenis
biji-bijian, sayur-sayuran serta buah-buahan.
Sebagai contoh, roti yang paling kerap dimakan
diperbuat daripada tepung barli yang diayak.
Mengikut Sahl bin Saad,
"Aku tidak pernah melihat nabi memakan roti yang diperbuat
daripada tepung putih
yang diayak sehingga baginda wafat."Beliau ditanya oleh seseorang,
"Bagaimana kamu membuat tepung tanpa diayak?"
Sahl bin Saad menjawab, "Kami menumbuk barli (sya'ir)
kemudian menghembus
untuk membuang kulitnya.Kemudian kami menggunakan yang bakinya
untuk memasak dan makan."
Hadis ini direkod oleh Bukhari..

(Danial Zainal Abidin,2007:204)

0 comments:

 
© Copyright 2035 Fareed Kadir
Theme by Yusuf Fikri