13 December 2011

syukur ila Allah

alhamdulillahhh...kembali sperti biasa...
moral of the story~always ingat kepada Allah..

12 December 2011

xsihat

demam lepas driving lama2..nak beli ubat pun malas bgun..:(off fb jab

20 November 2011

makna disebalik bola

er..lelaki memang suka tengok bolaMain bolaMain game bolaSemua la yang ada kaitan dengan bola.aku?aku minat main bola sejak aku tahun 5 lagi..aku masih ingat,waktu tu ayah aku jadi coach bola untuk team aku..pastu team aku friendly dengan budak skolah lain.yang bestnya,team mng setiap game..haha..ye kot..pastu aku dapat pulak main wakil zon.wah!mkin minat la aku main bola..haha...stakat zon je..pastu dah x lepas..haa..sbb ada yang lbih hebat..hebat la sangat or waktu tu badan aku kechik sangat..xkisah la!masuk je scondary school,aku main2 cmtu je..sbb apae ea??aku pun xingat..masuk f4,bru try2 nak jadi wakil skolah..first game,join piala coke..time f4..aku jd cmf..haha..team aku dapat no 3 je..xpe..gud try untuk aku yg first time..pastu f5-f6..aku still main..main wakil skolah je.tapi xmenang ape pun..xde rezeki..pastu f6 aku berjinak-jinak ngn futsal..dan aku sangat2 suka main futsal..aku boleh main direct 2 jam..nonstop..sbb aku suke sgt2..hbis je skolah,aku join team cikgu..aku main futsal ngn bola padang..sepanjang aku main..aku injured 2kali..yang first, aku jalan terhincut-hincut slama 2 minggu..the second one,aku xleh sgt nak jalan..mmg sakit giler..sebulan lebih aku xmain futsal,xmain bola padang..sebab salah urat yang melampau..sampai sekarang urat tu masih xberada ditempat yang sepatutnya urat tu berada.korang tak tau..sebab aku xpenah cakap ngn korang..gpun korang pun xtye..yang pasti minat aku dengan bola mmg pergh..pastu family aku jenis yg supportive..kalo aku ada match,kompom dan pasti family aku akan jadi penyokong utk team aku terutama mak ngn ayah aku..sbb family aku nak tgok aku main..sbab tu aku sayang sangat dgn diorang..diorang kompom phm..kalo aku xangkat kol,x reply mcez..huh,pasti,samada aku tdo atau aku tgah buat bnda yang ada kaitan dgn bola.sangat memahami..er, sebenarnya sy buat entri ni untuk gf sy..sy nak dia tau yang sy xpernah pun terlupa nak mcez dia..sy x mcez sebab sy (main futsal,main pes)..jadi dengan ini sy nak minta maaf banyak2 dan sangat2 kat dia..yg sy tau dia mesti kecik ati ngn sy.lovefiza a lot##suke tgok gf sy senyum.please senyum for me

17 October 2011

hari hariku


another night at ptsl..em,feel free right now,but first i need to focus on my short sketch..

Orang-orang yang membuat rumah meletup (semua demi seni)






Pada pandangan pertama, rumah-rumah ini kelihatan seperti rumah yang telah menjadi mangsa letupan gas dramatik.
Tetapi salah seorang penduduk di Texas, telah berhenti kerja sebagai trafik semata-mata untuk mengahsilkan kerja seni yang menggunakan kayu untuk membuat rumah kayu sendiri.
Artis Dan Havel dan penduduk telah memecahkan dinding dalaman rumah, sebelum memaku planking kayu di sudut-sudut yang aneh untuk menyiapkan projek mereka.
Menampilkan beberapa vorteks mendatar dan menegak yang muncul untuk 'rip' melalui kawasan pedalaman di rumah yang pertama, reka bentuk menawarkan pandangan yang unik daripada setiap bangunan.

16 October 2011

yang ke 60


post aku yang ke-60 sejak aku berkecimpung dalam dunia blog,hanya 60 sahaja???huhuu...need more practice ni kalo nak jadi blogger yang betul-betul blogger.#tambahkan rasa kesabaran dalam diri.insyaAllah..

15 October 2011

Artis pencungkil gigi mengambil masa kira-kira sembilan bulan untuk mewujudkan rahang-menjatuhkan replika Sagrada Familia Barcelona






Ia telah mengambil sembilan bulan dan lebih daripada 35,000 pencungkil gigi - tetapi Stan Munro telah sekali lagi membuktikan beliau adalah seorang penganut setia yang sebenar untuk terperinci dengan pelancaran karya terbaru.
Maestro membuat model-telah dicipta semula Barcelona ikon Sagrada Familia hanyalah cebisan kecil kayu dan gam PVA.
Dan pembinaan yang menakjubkan sepenuhnya setia kepada reka bentuk asal Antoni Gaudi - dengan muka bangunan kelahiran Basilica dan sangat terperinci menara semua kelihatan.Beliau berkata: 'Ini adalah model 100 saya, dan mungkin yang terbaik. Ia telah mengambil saya sembilan bulan untuk disiapkan, tetapi saya menikmati setiap saat-saat terakhir.
'Ia telah tempoh kasar dengan isteri saya dimasukkan ke hospital sakit. Di tempat-tempat saya sering akan mengambil model ke hospital dan kerja-kerja di atasnya di sana sambil saya duduk di sisi beliau.Beliau menambah: 'reaksi orang terdiri daripada' anda mempunyai masa yang terlalu banyak di tangan anda 'kepada' ini adalah perkara yang paling luar biasa yang pernah saya lihat '.
'Anda telah mengambil kasar dengan lancar dalam perniagaan ini sebagai tidak sentiasa rasa semua orang, tetapi itu adalah seni.
'Sagrada Familia adalah sebahagian daripada bandar pencungkil gigi depan saya. Saya sudah dijual satu sugi bandar ke muzium di Sepanyol untuk sejumlah wang yang besar, tetapi saya tidak boleh mendedahkan angka yang tepat.
'Semoga saya boleh membiayai perjalanan untuk melawat perkara yang sebenar dengan menjual bandar pencungkil gigi di sebelah saya.'
Beliau berkata, masa yang diambil untuk mewujudkan sebuah bangunan yang berbeza-beza, dengan Monumen Washington mengambil kurang daripada 24 jam, tetapi Bangunan Chrysler New York mengambil enam bulan.
Apa yang mengambil yang paling lama adalah penyelidikan, yang menyaksikan beliau memuat turun lukisan teknikal dan imej satelit dan nada pemilik bangunan untuk mendapatkan dimensi yang tepat.
Dia siap sugi City 1 (Sejarah pencakar langit), yang mempunyai 50 bangunan tertinggi di dunia, pada tahun 2005.
Selepas jualan, beliau mengambil keputusan untuk memulakan kerja pada sugi City 2 (Menara dan Candi-Candi) yang akan mempunyai 40 bangunan-bangunan yang dibuat daripada empat juta pencungkil gigi dan 170 liter gam.
Ia termasuk Masjid Biru di Istanbul, Eiffel Tower dan Notre Dame di Paris, Menara Condong Pisa, dan Parthenon di Athens.

10 October 2011

this is me right now


Ya Allah,bagi aku kekuatan agar aku dapat melawan semua prasangka syaitan..jauhkan aku dari bisikannya...Jadikan aku orang yang betul-betul sabar.kesabaran dalam semua perkara.aku tahu Engkau tidak akan menguji hamba-Mu sekiranya Engkau tahu hamba-Mu itu tidak kuat.Jika ini ketentuan-Mu,aku redha.namun tingkatkan lah kesabaranku..amin yarabbal alamin.

09 October 2011

sebab pulut santan binasa sebab mulut habis pulut


mulut..hah,aku setuju sangat la dengan peribahasa si KSW..tapi kan,rasanya akal pun salah juga..kalau takde mulut macamane akal nak menterjemah apa yang difikirkan..ye la,akal yang waras akan berfikir sebelum mengeluarkan kata-kata..manusia ni biasanya ada yang cakap dulu baru nak fikir.ada juga yang fikir dulu baru nak cakap..so,yang cakap dulu baru fikir tu kena hati-hati,kalau tak hati-hati mulut yang jadi mangsa..pilih la nak jadi yang mana..tapi seelok-eloknya jadi yang fikir dulu sebelum cakap..kerana apa?kalau kena kat manusia yang sensitif.hah!habis la,makan hati la namanya.dah la makan hati,makan lama-lama pulak tu..tak ke masalah jadinya.jadi renung-renungkan dan selamat beramal.amal yang baik-baik je..yang buruk tu buang nun jauh-jauh.ni cuma nasihat dari lubuk hati.jangan nak mengada-ngada.hahaaa

08 October 2011

another weekend



suatu petang di hujung minggu.kenapa foreigner ni ramai sangat kat PTSL?habit kot or sebab nak cari wifi..hahaa...walau apapun,husnul dzon eah..rajin..tapi kan,kalau selalu lepak PTSL ni memang best..suasana study tu ade..baru ade mood nak buat assignment..#fareed

25 September 2011

some student?

hahaaa....teringat zaman kecik-kecik dulu...









#baikpunyer.com

21 September 2011

alhamdulillah..MGB my family..

i feel so excited when my family calling me via skype..its a video call..huuu...sorry okey, im not a spoiled son..hahaa..spoiled mean manja..but the fact is i really love my family..and i will tell everything to them..unless the think that can mengaibkan me..ho'aloh,grammar!hahaa..dont mind la..today was the extremely happy day for me..i cant wait for the weekend..i mean sunday..anyone to join me?come and join me this sunday..

20 August 2011

power of family

Alhamdulillah,syukur sangat-sangat sebab masih diberi kesempatan menyambut ramadhan pada kali ni.tapi yang paling excited bila dapat berbuka puasa bersama-sama family.walaupun mak ayah sibuk dengan kerja (cuma weekend je balik rumah) tapi still boleh berbuka puasa sama-sama.kebiasaannya beli makanan dan berbuka kat rumah.kali ini,my dad bawak sefamily pg berbuka puasa kat valley(eastwood).kena lah booking meja dulu baru leh berbuka,kalau tak,comform xde tempat.sebab bukan muslim je yang pegi sana non-muslim pun ade gak.yang bestny time tu dapat la jumpa family-family lain,schoolmate,my student.kalo nak cerita pasal makanan,fuh..bnyak,sedap and lastly kenyang giler..hahaaa…so,walau apapun yang jadi kat kte,walau banyak masalah yang ada,kita kena lah cari tempat mengadu yang betul eah..sebab family lah segalanya.susah senang kita pasti ada family kat belakang.sayangi keluarga(family first).

14 August 2011

tebik posa aku


Helo babe?!apesal la kau ni..sikit-sikit nak merajuk..kau ingat aku ni apa ar..tolong la..em,maksud aku bukan x boleh merajuk.tapi agak-agak la..bukannya aku ni kau punya..jangan nak memandai okeyh..aku bukan nak komplen yang kau tu suka merajuk,tapi ada makna lain.maknanya ialah jangan nak senang2 suruh aku buat tu buat ni.aku bukan mesin robot yang kau boleh setting..sukati aku la babe..takkan la aku kena buat apa yang kau suruh buat..aku adalah aku,apa-apa yang aku buat,depend dengan kehendak.kalau aku xnak buat,seriously aku memang xnak buat.biarlah kita buat sesuatu yang kita betul-betul nak buat.baru ikhlas dan mudah..tak gitu deh???

11 August 2011

OMG

OMG..hopefully i will be your 'hope' and appreciate you as you are..

31 July 2011

iktibar kacang hijau

Burung besar yang terbang di udara itu asalnya daripada sebiji telur. Orang yang tidak berbuat apa-apa boleh berkata apa-apa sahaja. Nampak orang bermain bola di padang lalu katanya ‘kenapalah main macam tu,patut la tak menang’. Hakikatnya, walaupun dia pernah bermain, maka itu bukan bermakna dia bebas berkata apa-apa. Jika dia tahu untuk memenangi sesuatu itu perlu ada kesungguhan yang tinggi. Kerana kesungguhan penting untuk menggapai kemenangan.
Orang begini pastinya tidak akan kemana-mana. Dia akan statik pada kedudukannya sebagai pemerhati dan pengkritik. Jika dia sedar sejak dulu pasti sekarang dia sudh berjaya. Cakapnya pandai,hujahnya kadang-kadang bernas tetapi suatu apapun tidak pernah terhasil dengan baik olehnya.
Kena lihat setiap sesuatu yang besar itu bermula daripada sesuatu yang kecil. Kebanyakan orang kaya asalnya orang biasa,pemimpin asalnya seorang rakyat biasa.

Pesakit : Doktor,tolong saya.Sebiji kacang hijau masuk ke dalam telinga saya
Doktor : Wah,ini sukar sekali. Perlu teliti mengeluarkannya, kalau tidak dalaman telinga awak boleh cedera.
Pesakit : Apa susahnya doktor,sebiji kacang hijau je...
Doktor : Kalau begitu, awak masukkan air ke telinga,tunggu hingga tumbuh, senang-senanglah awak cabut.
Sama-sama kita renungkan.*

05 July 2011

doa kamu

Hai ktk..2bulan lagi untuk aku menghabiskan sisa-sisa cuti.walaupun xdapat kerja,namun aku dapat apa yang aku aku inginkan.dan benda tu dapat aku laksanakan ketika ini.hahaaa..alhamdulillah syukur.em..entri kali ni bukan nak cita pasal masa-masa yang telah lalu.tapi pasal benda lain..xlama lagi 15hb..akan ada pertandingan futsal piala parlimen.dan untuk kali yang pertama aku dan kawan-kawanku akan join tournament ni.kira ny team kitorang ni team underdog la..sebab majoriti umur dalam lingkungan 20-an..paling tua pun 22..paling muda 18tahun..hahaa..tapi kan,aku punya kaki sebelah kiri ni ada problem sikit la.area dekat2 ngn lutut.nak kata seliuh,xjugak..aku pun xtau la.tapi tiap kali lepas main bola mesti sakit tu dapat rasa.kawan aku ada bgtau yang member dia ada sakit lutut,and then kena operation,pas operation tu dia jalan guna tongkat.lama siot nak baik dekat2 setahun..fuh..lepas dengar member aku cakap camtu,naik risau aku dibuatnya.aku harap xjadi camtu la.so dikesempatan ni aku nak korang tolong doa 2 benda.first,hopefully kaki aku dapat sembuh sebelum 15hb ni..second,doa supaya team kitorang dapat jadi top3 daripada 32 team..tapi aku mintak sangat2 supaya kaki aku sihat awal.so nanti x effect ngn game.tu je kot utk kali ni.btw keep in touch guys and girls.

24 June 2011

cinta baruku

Hai..sekarang ni aku sedang bermain cinta dengan Salsa..adoo..sayang sungguh aku dengan si Salsa ni..tapi masalahnya, si Salsa ni jual mahal..susah nak tackle..kne ade duit baru dapat tackle..tapi xpe..aku tetap tunggu gak..tunggu sampai???hahaaa...tadaaaa...ni la si Salsa yang aku cintai..





Detailed specifications
CPU speed
800 MHz
Memory1
Internal phone storage: 512 MB
RAM: 512 MB
Expansion slot:
• microSD™ memory card (SD 2.0 compatible)
Connectors
• 3.5 mm stereo audio jack
• Standard micro-USB (5-pin micro-USB 2.0)
Battery2
Battery type: Rechargeable Lithium-ion battery
Capacity: 1520 mAh
Talk time:
• WCDMA: Up to 485 minutes
• GSM: Up to 585 minutes
Standby time3:
• WCDMA: Up to 715 hours
• GSM: Up to 465 hours
Network4
HSDPA/WCDMA:
• Europe/Asia: 900/2100 MHz
Quad-band GSM/GPRS/EDGE:
• 850/900/1800/1900 MHz
Platform
Android™ with HTC Sense™
Camera
• 5 megapixel color camera with auto focus and flash
• VGA front camera
Sensors
• G-Sensor
• Digital compass
• Proximity sensor
• Ambient light sensor
Multimedia
Audio supported formats:
• Playback:.aac, .amr, .ogg, .m4a, .mid, .mp3, .wav, .wma (Windows Media Audio 9)
• Recording:.amr
Video supported formats:
• Playback:.3gp, .3g2, .mp4, .wmv (Windows Media Video 9), .avi (MP4 ASP and MP3), .xvid (MP4 ASP and MP3)
• Recording:.3gp
Internet5
3G:
• Up to 7.2 Mbps download speed
• Up to 384 kbps upload speed
GPRS:
• Up to 114 kbps downloading
EDGE:
• Up to 560 kbps downloading
Wi-Fi®:
• IEEE 802.11 b/g/n
Bluetooth®
• Bluetooth® 3.0 with FTP/OPP for file transfer
• A2DP for wireless stereo headsets
• PBAP for phonebook access from the car kit

i like it so..

18 April 2011

Nasi sudah menjadi bubur..pengajaran utk kaum adam

Aduh...sakitnyer. ..isk.... . aduuh....Bang sakit nye tak tahan saya" keluh Nisa pada suaminya Zakri.

"Apelah awak nie....lama sangat nak bersalin dah berjam-jam dah tak keluar-keluar juga. Penat dah saya tunggu. Nih mesti ader benda yang tak elok awak buat, itu lah sebab lambat keluar budak tu banyak dosa la tu" rungut Zakri pd Nisa.

Nisa hanya diam dan menahan sakit nak beranak, hampir 1 jam Nisa dalam bilik

bersalin tapi baby tak keluar juga. Sebak hati Nisa bila Zakri berkata begitu. Sejak mengandung ada sahaja yang tidak kena dihati Zakri terhadapnya. Seakan-akan membenci Nisa dan anak yang dikandungnya. Jururawat datang memeriksa dan kemudian bergegas memanggil Doktor Johari. Doktor Johari (Doktor Peribadi) datang dan bergegas menyediakan keperluan menyambut kelahiran. Nisa hanya mendiamkan diri menahan sakit dan air mata meleleh panas dipipi bukan disebabkan takut atau sakit tapi rungutan Zakri tadi.

Doktor Johari menyuruh Nisa meneran ..."Come on Nisa u can do it...once more...." Kata ransang Doktor Johari itu membuatkan Nisa bertenaga dan sekali teran sahaja kepala baby sudah keluar..."Good mummy" kata Doktor Johari selepas menyambut baby yang keluar itu.

Tiba-tiba Nisa terasa sakit lagi dan Nisa meneran untuk kali kedua dan keluar seorang lagi baby, kembar rupanya. "Nisa u got twin, boy and girl, putih macam mummy dia" kata Doktor Johari memuji Nisa. "Tahniah Zakri,it's a twin" Doktor Johari mengucapkan tahniah kepada Zakri. Zakri hanya mendiamkan diri setelah menyaksikan kelahiran anak pertamanya, kembar pulak.

Memang Doktor Johari itu menyuruhnya melihat bagaimana keadaan kelahiran anaknya. Baby boy dan girl Nisa namakan Mohammad Danial dan Nur Dania. Nisa

berasa lega... tapi Nisa masih lagi teringat kata-kata Zakri padanya sebentar tadi.

Terlalu banyak kata-kata yang membuat Nisa selalu kecil hati . Tapi Nisa tahankan sahaja. Nisa tahu kalau Nisa mengadu pada emak, Nisa akan dimarahi semula. Jadi Nisa hanya diam dan memendam rasa. Danial dan Dania diletakkan di nursery di Hospital itu sementara menanti Nisa berehat kemudian dapatlah Nisa menyusukan Danial dan Dania. Comel sungguh kembar Nisa. Nisa termenung dan otak fikirannya menerbang kembali detik-detik semasa Nisa mengandungkan kandungannya, Zakri selalu memarahi Nisa, ada sahaja yang tidak kena. Kata Nisa yang bukan-bukan, gila, ada sahaja tuduhan yang tidak masuk akal semuanya dihamburkan pada Nisa. Tak sanggup Nisa hadapi semua itu tapi demi kandungannya, Nisa kuatkan semangat dan pendirian Nisa.

Ingat lagi waktu Nisa mula mengandung Zakri tak percaya Nisa mengandung

anak dia, dua kali dia membuat pemeriksaan Antenatal samada Nisa

mengandung. Zakri ragu anak dalam kandungan Nisa. Dia tak boleh terima baru tiga bulan kahwin dah mengandung.. . Nisa dah 2 bulan... Nisa cuma kosong selama sebulan selepas berkahwin. Nisa tak tau nak cakap apa.

Nisa balik rumah dalam kesedihan. Pada mulanya Nisa gembira bila mengandung tapi sebaliknya pula yg terjadi. Perasaan hati Nisa bangga Nisa dapat memberi zuriat kepada Zakri. Tapi apa yang Nisa dapat hanyalah tuduhan yang tak pernah terlintas di otak jemala Nisa.

"Kenapa abang berlainan sekarang ni, tak macam dulu pelembut, suka

berjenaka, ni tak asyik nak cari salah Nisa sahaja. Nape Bang?"soal Nisa

pada Zakri .

"Kaulah penyebabnya. Tak yah nak tunjuk baik plak" Zakri menempelak Nisa

"Jantan mana yang kau layan kat opis kau tu" sergah Zakri lagi.

"Abg syak Nisa ngan lelaki lain ke? Kenapa Abg syak yg bukan-bukan, Nisakan isteri Abang yang sah tak kan Nisa nak buat jahat ngan orang lain pulak Bang?" terang Nisa pada Zakri. "ALLAH dah bagi kita rezeki awal, tak baik cakap cam tu. Itu semua kehendak ALLAH" Nisa senyum dan menghampiri sambil memeluk badan suaminya tetapi Zakri meleraikan pelukan Nisa dengan kasar sehingga Nisa hampir tersungkur. Nisa menangis dan sedih. Zakri buat tak tahu sahaja. Deraian airmata Nisa semakin laju. Nisa hanya mampu menangis. Terasa dada Nisa sakit menahan semua tohmahan dari Zakri, suaminya yang sah.

"Woi, benda-benda tu bole terjadilah Nisa, kawan baik ngan bini sendiri, suami sendiri, bapak ngan anak, hah emak ngan menantu pun bole jadi tau apatah lagi macam kau nie, tau tak. Tu dulu kawan kau lama tu yang satu opis ngan kau tu, Farid, bukan main baik lagi budak tu"marah Zakri. "Entah-entah keturunan kau, darah daging kau pun tak senonoh ....heee teruk. Nasib aku la dapat bini cam engkau ni" kutuk Zakri lagi pada Nisa.

"Bawa mengucap Bang, jangan tuduh saya yang bukan-bukan saya bukan perempuan tak tentu arah walaupun saya menumpang keluarga ni , saya bukan jenis macam tu saya tau akan halal haram, hukum hakam agama. "Walaupun saya tak tau asal usul keluarga kandung saya, saya bersyukur dan berterima kasih pada emak kerana jaga saya dari kecil dah macam darah daging saya sendiri" kata Nisa pada Zakri.

"Tapi Abang tak boleh hina keluarga kandung saya walaupun saya tak pernah tengok muka ayah dan mak kandung saya. Mereka lahirkan saya ke dunia,"ucap

Nisa sambil menangis.

Semenjak kejadian itu Nisa terpaksa mengikut Zakri ke tempat kerjanya apabila habis waktu kerja. Nisa berehat di Surau tempat Zakri bekerja. Zakri bekerja di salah sebuah Pusat membeli belah dan kerjanya mengikut shif. Kalau Zakri shif malam terpaksalah Nisa menunggu Zakri sehingga pukul 10.30 malam - 11.30 malam sehingga habis Pusat membeli belah itu tamat waktu perniagaannya. Nisa terpaksa berbohong pada emak dan keluarga lain dengan mengatakan Nisa buat overtime di pejabat. Nisa terpaksa berbuat demikian kerana tidak mahu dikata-kata dan dituduh lagi.

Dengan keadaan perut semakin membesar Nisa gagahkan juga. Tetapi kadangkala Zakri tidak menjemput Nisa di tempat kerja terpaksalah Nisa menaiki bas. Begitulah Nisa sehinggalah Nisa hampir pada waktu bersalin Nisa.

Kalau diminta jemput... macam- macam kata kesat dilemparkan pada Nisa,

perempuan tak tau berdikarilah, berlagak senang lah, lagak kaya lah. Pernah suatu hari Nisa naik marah kerana Zakri jemput Nisa lambat sampai sakit pinggang Nisa menunggunya. Nisa menangis. Zakri tiba-tiba naik angin dan cakap perangai Nisa macam firaun la, perempuan tak sedar dirilah, tak layak jadi isterilah, menyusahkan macam-macam kata nista dilemparkan pada Nisa.

Nisa tambah sedih mengenangkan diri Nisa, ngadu kat emak takut dimarahi pula... bila Nisa balik ke rumah, mereka berdua akan berlakun yang mereka tidak bergaduh... Nisa sedaya upaya tidak mahu menunjukkan yang masalah melanda perkahwinannya. Kasihan Nisa...dalam keadaan yang begitu Nisa masih mampu bertahan, masih kuat lagi emosinya.

Satu hari Zakri dalam keadaan marah telah menarik rambut Nisa dan menghantukkan kepala Nisa ke dinding... Nisa hanya mampu menangis dan menanggung kesakitan gara-gara Nisa nak pergi ke rumah Mak Usu Nisa yang ingin mengahwinkan anaknya di Tanjung Karang. Emak Nisa dah seminggu pergi

ke sanauntuk menolong. Hari dah mula petang jadi Nisa mendesak agar bertolak cepat kerana kalau hari malam nanti bahaya , "Kita nak jalan jauh ni Bang. Biarlah kita pergi awal sikit bolehlah tolong apa yang patut. Masa nilah kita nak membalas pertolongan mereka, ingat tak masa kita kahwin mereka bekerja keras kan"kata Nisa pada Zakri. Zakri ketika itu sedang berehat menonton.

"Bang dengar tak ni, lagi pun hari dah mula gelap,takut plak hujan nanti" desak Nisa lagi. Tiba-tiba Zakri bangun dan mukanya bengis memandang Nisa

"Kau tahu aku penatkan, tak boleh tunggu ker,suka hati aku lah nak pegi malam ke siang ke tak pegi langsung ker"marah Zakri.

"Itu Nisa tau, Abang dah berehat dari pagi tadi Bang masih penat lagi, Nisa cuma nak ingatkan Abang saja"Nisa memberitahu Zakri. Zakri datang pada Nisa dan direntapnya rambut Nisa dan di hantukkannya kepala Nisa kedinding.

Nisa tak dapat buat apa. YA ALLAH sanggup Zakri berbuat demikian...terasa kebas kepala Nisa dan mula membengkak. Pening kepala Nisa dibuatnya."YA ALLAH kau kuatkan iman aku YA ALLAH, lindungilah aku dan kandungan aku dari bahaya

YA ALLAH" doa Nisa dalam hatinya. Nisa memencilkan diri Nisa disudut dinding

dan menangis. Zakri kemudian duduk diam. Nisa rasa kepala Nisa macam nak pecah. Kebas masih lagi dan membengkak.. .berdenyut2. .."Bang, Nisa minta maaf jika Nisa membuat Abang marah" Nisa memohon maaf pada Zakri sambil teresak-esak.

Treet,Treet, Treet, Treet....bunyi handphone Zakri. "Sapa plak nie sebok je.... " Rungut Zakri yang tengah sibuk berborak dengan kawan-kawan di salah sebuah cafe. "Hoi, Encik Zakri, bini ko kat wad tak gi jengok ke, apa punya laki ko nie? sindir Azlan, kawan pejabat Zakri.

"Alah, dia sihat je kat wad tu, makan tanggung berak cangkung, ha, ha, ha" gelak Zakri dan kawan-kawan lain. Azlan cuma berdiam diri.

"Senangnya hidup Zakri nie tak ader risau langsung pasal bini dia" cetus hati Azlan. "Akulah kalau bini aku masuk wad bersalin aku sentiasa dok sebelah dia tau... mereka perlukan kita masa tu...nyawa mereka dihujung tanduk semata-mata nak melahirkan zuriat yang dari darah daging engkau tau, cuba fikir sikit" Azlan mengingatkan Zakri.

"Iyelah, Lan, lagipun Nisa dah bersalin, selamat dah, sekarang tengah berehat laaa, apa aku nak risau lagi" jawab Zakri selamba.

"Suka hati kau lah, tapi kalau ader apa-apa nanti kau jangan menyesal Zakri,

sesal tak sudah nanti" kata Azlan lagi.

Treet, Treet, Treet....bunyi handphone Zakri. "Hello Zakri speaking" jawab Zakri.

"Hello Zakri, Doktor Johari sini, ade masalahlah Zakri, pasal Nisa, datang segera ke hospital ye Zakri, Nisa tidak sedarkan diri........ ." panggilan kecemasan dari Doktor Johari

"Iye ke, teruk ke dia Johari , okay I datang"...tuttttttt . Zakri menamatkan perbualannya dengan Doktor Johari.

"Lan. Kau ikut aku, Nisa tak sedar diri ..." ajak Zakri pada Lan.

"Hah, tadi kau kata bini kau sihat"tanya Lan pada Zakri.

"Alah jom ler cepat" desak Zakri.

"Zakri, kami tak dapat selamatkan Nisa, Nisa mengalami pendarahan otak yang

serius, sebelum nie pernah tak Nisa jatuh atau...terhantuk kuat cause sebelah kanan kepalanya kelihatan bengkak dan ada tanda lebam. Mungkin kesan dah lama? tanya Doktor Johari dengan serius dan ingin penjelasan Zakri.

Zakri hanya mendiamkan diri. Automatik otak Zakri teringat yang dia pernah menarik rambut Nisa dan menghantukkan kepala Nisa kedinding sekuatnya... dan selepas kejadian itu Zakri tidak pernah pun membawa Nisa ke Klinik untuk membuat pemeriksaan kepalanya dan semenjak kejadian itu Nisa sering sakit kepala yang teruk ...tapi Zakri tidak pernah mengendahkan kesakitan Nisa.... baginya Nisa mengada-ngada.. saja buat sakit untuk minta

simpati... tetapi sebaliknya.....

Zakri hanya diam...."YA ALLAH apa aku dah buat" rasa bersalah membuat dirinya rasa menggigil... "Doktor Zainal yang merawat Nisa kerana Nisa mengadu sakit kepala sewaktu Nisa memberi susu pada kembarnya di Nursery, sakit yang amat sangat katanya so Doktor Zainal membawa Nisa ke Lab untuk membuat scanning di kepalanya dan confirm otaknya ada darah beku tapi malangnya ia sudah ditahap yang kritikal, kami tak mampu lakukan apa-apa kerana Nisa tidak mahu di

operation sebelum meminta izin dari kau Zakri, Nisa telah pergi dulu dengan

tenang. Permintaan terakhir Nisa, Nisa minta kau membaca diarinya. I'm

really sorry Zakri. ALLAH berkuasa Zakri kita tak dapat menghalangnya" kata

Doktor Johari lalu memberikan Zakri sebuah diari yang berbalut kemas dengan kain lampin baby yang masih baru.

Zakri mengambil diari itu dan membuka setiap lembaran diari Nisa, setiap lembaran tertulis rapi tulisan Nisa dan peristiwa yang berlaku pada Nisa pada setiap hari, Zakri membacanya sepintas dan nyata keluhan, kesakitan segala luahan rasa Nisa semuanya tertera di diarinya. Dan Zakri dapati setiap peristiwa itu semuanya perlakuan buruk Zakri terhadap Nisa..."YA ALLAH kenapa aku buat Nisa begini" terdetik hati Zakri selepas membaca tiap lembaran diari Nisa. Dan terpandang oleh Zakri mukasurat akhir lembaran diari yang ditanda dengan bunga ros merah yang telah kering...membuat Zakri tertarik untuk membacanya.. .

Untuk suami Nisa yang tersayang, I LOVE U Bang... "SELAMAT HARI ULANG TAHUN PERKAHWINAN YANG PERTAMA"

Assalamualaikum.

Abang, Ingat tak bunga Ros merah ni, Abang berikan pada Nisa sewaktu mula mengenali Abang. Lama Nisa simpan bunga tu Bang...Bunga inilah lambang bermulanya perkenalan Nisa dengan Abang. Nisa benar-benar menyayangi Abang. Nisa menyimpan setiap hadiah yang abang bagi pada Nisa. Abang tak pernah tahu kan... Itulah salah satu buktinya betapa sayangnya Nisa..

Terlebih dahulu Nisa ingin sangat dengar Abang panggil Nisa AYANG seperti

kita baru kahwin... Abang panggil Nisa AYANG... terasa diri dimanja bila

Abang panggil Nisa cam tu...walaupun Nisa dapat merasa panggilan AYANG itu

seketika sahaja.

Abang dah banyak berubah. Perkataan AYANG telah hilang dan tidak kedengaran untuk Nisa lagi. Kenapa? Bencikah Abang pada Nisa? Abang... mukasurat nie khas utk Abang. Bacalah semoga Abang tahu sayangnya Nisa pada Abang. Abang ingatkan hari nie hari ulangtahun perkahwinan kita yang pertama dan Nisa hadiahkan Abang....... Danial dan Dania. Untuk Nisa tak perlulah Abang bagi kerana tak ada apa yang Nisa inginkan melainkan kasih sayang Abang pada Nisa. Nisa akan pergi mencari ketenangan dan kedamaian untuk diri Nisa. Nisa pergi untuk menemui NYA. Nisa harap Abang akan menjaga Danial dan Dania dengan baik dan jangan sekali-kali sakiti mereka. Danial dan Dania tak tahu apa-apa.

Itulah hadiah paling berharga dari diri Nisa dan mereka adalah darah daging Abang. Jangan seksa mereka. Abang boleh seksa Nisa tapi bukan mereka. Sayangilah mereka... Nisa ingin mengatakan bahawa Nisa tak ada hubungan dengan sesiapa melainkan Abang sahaja di hati Nisa. Jiwa dan raga Nisa hanya untuk Abang seorang.

Terima kasih kerana Abang sudi mengahwini Nisa walaupun Nisa in cuma

menumpang kasih disebuah keluarga yang menjaga Nisa dari kecil hinggalah

Nisa bertemu dengan Abang dan berkahwin. Nisa harap Abang tidak akan

mensia-siakan kembar kita dan Nisa tidak mahu mereka mengikut jejak kehidupan Nisa yang malang kerana menumpang kasih dari keluarga yang bukan dari darah daging Nisa...tapi Nisa bersyukur kerana dapat mengecapi kasih sayang sepenuhnya dari keluarga ini. Nisa harap sangat Abang akan sentiasa memberitahu pada kembar kita yang Nisa ibunya akan sentiasa bersama di samping kembar kita, walau pun Nisa tak dapat membelai dan hanya seketika sahaja dapat mengenyangkan kembar kita dengan air susu Nisa. Berjanji pada Nisa dan ingat DANIAL dan DANIA adalah darah daging abang...

Ampunkan Nisa dan halalkan segala makan minum Nisa selama setahun kita bersama. Sekiranya Abang tidak sudi menerima Danial dan Dania berilah pada emak Nisa supaya emak menjaga kembar kita dan segala perbelanjaan Nisa dah buat nama emak untuk KWSP Nisa. Biarlah emak menjaga kembar kita sekurang-kurang terubat juga rindu emak sekeluarga pada Nisa nanti bila memandang kembar kita. Comel anak kita bang.. Dania mengikut raut muka Abang...sejuk kata

orang dan Nisa yakin mesti Danial akan mengikut iras raut wajah Nisa... Ibunya. ..sejuk perut Nisa mengandungkan mereka. Inilah peninggalan Nisa untuk Abang. Semoga Abang masih sudi menyayangi dan mengingati walaupun Nisa sudah tiada disisi Abang dan kembar kita.

Wassalam.

Salam terakhir dari Nisa Untuk Abang dan semua. Doakan Nisa.

Ikhlas dari

Nur Nisa

"Sabarlah Zakri, ALLAH maha berkuasa. Kuatkan semangat kau, kau masih ada Danial dan Dania" pujuk Azlan. Zakri hanya tunduk membisu. YA ALLAH,Nisa maafkan Abg Nisa. Zakri longlai dan diari ditangannya terlepas, sekeping gambar dihari pernikahan antara Zakri dan Nisa jatuh dikakinya dan Zakri mengambilnya. Belakang gambar itu tertulis "HARI YANG PALING GEMBIRA DAN BAHAGIA BUAT NISA DAN SEKELUARGA. NISA DISAMPING SUAMI TERCINTA SELEPAS DIIJABKABULKAN. SEMOGA KEGEMBIRAAN DAN KEBAHAGIAAN AKAN MENYELUBUNGI DIRI NISA DAN KELUARGA NISA HINGGA KEAKHIR HAYAT NISA.

Zakri terjelepuk dilantai dan berjuta penyesalan merangkumi seluruh tubuhnya. Zakri seakan orang hilang akal. Satu demi satu setiap perlakuannya terhadap isterinya Nisa seperti terakam dalam kotak otaknya... setiap perbuatannya... seperti wayang jelas terpampang.. . kenapalah sampai begini jadinya... kejamnya aku... Nisa, Nisa, Nisa maafkan Abang Nisa. Sewakt jenazah Nisa tiba dirumah suasana amat memilukan. Zakri tidak terdaya untuk melihat keluarga Nisa yang begitu sedih atas pemergian Nisa.

Namun emak Nisa begitu tabah dan redha. Danial dan Dania sentiasa di dalam

pangkuan neneknya.Saat akhir untuk melihat Jenazah Nisa, Zakri lihat muka

Nisa tenang bersih dan Zakri kucup dahi Nisa buat kali terakhir seakan-akan lirik mata Nisa mengikuti wajah Zakri. "Nisa Abang minta ampun dan maaf" bisik Zakri perlahan pada telinga Nisa sambil menangis dengan berjuta penyesalan menimpa-nimpa dirinya. Apabila Zakri meletakkan kembar disisi ibunya mereka diam dari tangisan dan tangan dari bedungan terkeluar seolah-olah mengusapi pipi ibu mereka buat kali terakhir dan terlihat oleh Zakri ada titisan airmata bergenang di tepi mata Nisa. Meleleh perlahan-lahan bila kembar itu diangkat oleh Zakri.

Kembar menangis semula setelah diangkat oleh Zakri dan diberikan kepada neneknya. Jenazah Nisa dibawa ke pusara dan ramai yang mengiringinya termasuklah kembar bersama. Walaupun kembar tidak tahu apa-apa tapi biarlah kembar mengiringi pemergian Nisa, Ibu mereka yang melahirkan mereka. Amat sedih ketika itu. Zakri tidak mampu berkata apa-apa melainkan menangisi pemergian Nisa yang selama ini merana atas perbuatannya. Dan akhirnya Jenazah Nisa selamat dikebumikan.

Satu persatu orang ramai meninggalkan kawasan pusara dan akhirnya tinggallah Zakri keseorangan di pusara Nisa yang merah tanahnya... meratapi pilu, berderai airmata dengan jutaan penyesalan... YA ALLAH , kuatkan hambamu ini YA ALLAH. Hanya KAU sahaja yang mengetahui dosa aku pada Nisa....ampunkan aku YA ALLAH.... akhirnya Zakri terlelap disisi pusara Nisa bermimpikan oleh Zakri,Nisa datang mencium tangan, mengucup dahi dan memeluk Zakri dengan lembut mulus. Zakri melihat Nisa tenang dan jelas kegembiraan terpancar dimuka Nisa Putih bersih. Nisa, Nisa, Nisa nak kemana Nisa, Nisa, Nisaaaaaa. Zakri terjaga dari lenanya. Terngiang-ngiang suara kembar menangis. "YA ALLAH, Zakri, Zakri bangun Zakri...dan hampir senja ni, mari kita balik, kenapa kau tidur kat sini Zakri?" tegur abang long , abang ipar Zakri. Dari jauh Zakri lihat emak dan kakak ipar mengendung kembar. Mereka menangis. Zakri berlari menuju ke arah kembarnya dan mengusap-usap ubun-ubun anak kembar dan secara automatik kembarnya diam dari menangis. "Danial, Dania anak ayah, ayah akan menjagamu nak... kaulah penyambung zuriat, darah daging ayah... emak, abang dan kakak ipar Zakri tersedu hiba dan mereka berlalu lemah meninggalkan pusara Nisa...

sumber : email

04 April 2011

Malam Randau Kenyalang2011


kalau entri sebelum ni pasal festival seni UKM..kali ni aku nak cerita sal malam randau kenyalang 2011(MRK11)..malam randau kenyalang kenyalang ni adalah dinner yang dianjurkan oleh persatuan mahasiswa/i sarawak untuk anak sarawak yang berada di bumi UKM ni.Dalam MRK11 ni aku diberi tanggungjawab untuk menjadi (runner dalam majlis).pengalaman first.walaupun penat, tetapi penat tu hilang dengan kerenah ajk mrk lain yang mencuit hati.hahaa..torang nang best.mrk11 ni dibuat pada hari ahad.(sehari sebelum mrk aku ada festival seni UKM).

ada sorang lec yang spoting..hihii
bestfren aku kat sni(dr 2nd school)
ajk2 mrk11
ajk mrk11
blogger ngn k.azie
ajk mrk11 yang settle keja..best ny
ukmkl student
mantan exco..nang lucu dak tok
salam perpisahan kepada exco lama
ajk mrk11-cenderahati
my senior
astghafirullah...ish..baju tu
kembar????
ajk mrk11 (ade sorang menyelit)
penghujung mrk11

festival seniUKM



setelah sekian lama aku xmengupdate blog, kini aku kembali.kembali kepada rutin kebiasaanku,setelah agak lama menyepi.pada entry kali ini aku nak bercerita sikit tentang apa yang telah berlaku sepanjang minggu-minggu yang lalu.antara aktiviti yang agak besar dan memerlukan tenaga dan banyak mengambil masa sehingga masa aku berfacebook semakin terbatas-Festival Seni UKM,Malam Randau Kenyalang 2011- aku nak cerita sikit pasal fsUKM.pada malam kejadian, kumpulan aku akan mempersembahkan persembahan gamelan muzik kontemporari..persembahan ke5 daripada 19 persembahan.sebelum terlupa,syukrann kepada uncik adzan kerana banyak sangatmembantu team kitorang.overall selepas persembahan,team kami dapat buat yang terbaik,walaupun x 100%perfect..tapi ok la..ni ada sedikit tatapan utk sahabat-sahabatku sekalian.


sebelum nak buat persembahan gamelan(dah duduk kat pentas)

gendangmate aku..:)

selepas persembahan*dalam team tu 2org je budak laki

bru knal,tp macam dah knal lame

ktkorg nang best..hahaa..
video
ni video yg diambil dari view belakang sekali

23 March 2011

kepada kekasihku

hai kitak..


Wahai wanita, sesungguhnya kejadianmu terlalu unik,tercipta dari tulang rusuk. Adam yang bengkok menghiasi taman-taman indah lantas menjadi perhatian sang kumbang, kau umpama sekuntum bunga, harum aromamu menarik sang kumbang untuk mendekatimu. Namun, bukan semua bunga mampu menarik kumbang jika terdapat cacat cela. Antara ciri wanita idaman lelaki adalah :

1. Berpegang Kepada Agama

Wanita yang berpegang kepada agama mempunyai keperibadian yang unggul. Batas-batas syariat yang dipegang dan terpelihara dalam hidupnya mengangkat martabat dirinya sebagai seorang yang layak dikagumi oleh lelaki. Dia tidak akan melakukan sesuatu yang bertentangan dengan syariah Islam. Memang beruntung mana-mana lelaki yang beristeri dengan wanita sebegini.


2. Kecantikan Dalaman

Wanita yang tulen adalah lemah lembut dalam perwatakannya tetapi mempunyai prinsip dalam hidup. Inilah kecantikan dalaman yang dicari oleh ramai lelaki. Kalau cantik, tu dikira sebagai BONUS.

Wanita yang mempunyai kecantikan dalaman tidak akan sesekali menjual maruah dirinya hanya untuk mencari nama dan wang. Mereka tidak akan sesekali tunduk pada nafsu atau berbuat sesuatu semata-mata kerana mahukan harta dan kekayaan.


3. Manja

Lelaki suka wanita yang keanak-anakan atau yang ada sifat manja, supaya lelaki boleh memainkan peranan sebagai pelindung. Namun begitu, sifat manja dan keanak-anakan yang melampau tidak sesuai kerana ia akan menampakkan wanita itu seperti kurang matang.


4. Pandai Menjaga Kecantikan

Lelaki menginginkan wanita yang pandai menjaga kecantikan dirinya. Wanita dan kecantikan memang susah nak dipisahkan. Mereka akan kelihatan bertambah cantik jika bijak menguruskan penampilan diri. Lelaki secara fitrahnya memang mahukan wanita yang pandai menjaga kecantikan, kerana ia akan membuat mereka bangga.


5. Berakhlak Mulia

Wanita yang berakhlak mulia dikenali juga sebagai wanita solehah. Wanita adalah hiasan dunia, tetapi seindah hiasan adalah wanita solehah. Merekalah ibu, isteri, kekasih dan merupakan tunjang kejayaan suami.


6. Tidak Mempamer Keseksian

Lelaki suka menjamu mata dengan melihat aurat wanita, namun tidak suka menjadikanya isteri kerana keindahan diri wanita tu seolah-olah menjadi barang pameran untuk mata semua lelaki.


7. Tidak Cerewet

Lelaki suka pada wanita yang tidak cerewet. Mengapa pula? Sebab wanita yang cerewet boleh merimaskan dan mudah menyebabkan lelaki merasa jemu dengannya. Biasanya, wanita yang cerewet suka mengkritik apa saja yang tidak disenanginya walaupun perkara itu hanyalah perkara kecil.


8. Memahami Lelaki

Wanita yang memahami hati lelaki biasanya mempunyai intuisi yang cukup kuat. Lelaki mengimpikan wanita yang mampu memahami situasinya dalam keadaan suka dan duka. Pendek kata, tanpa perlu bersuara, dia itu sudah dapat membaca riak wajah suaminya. Lantas, bertindak menghiburkan atau memberi kekuatan.


9. Sejuk Mata Memandang

Wanita yang manis wajahnya dan sejuk dipandang mata akan mendamaikan perasaan seorang lelaki. Ciri-ciri Wanita Sejuk Mata Memandang seperti di bawa ini:

.:: – Bersopan satun

.:: – Senantiasa memaniskan wajah

.:: – Senantiasa memberikan senyuman ikhlas

.:: – Menutup aurat

.:: – Ramah dan mesra

.:: – Tidak terlalu cemburu

.:: – Menghormati orang lain


Inilah 9 ciri-ciri wanita yang menjadi idaman lelaki.

Jadikan tips yang terakhir ini sebagai rutin harian dalam hidup. Sebelum tidur, cuba menilai atau memuhasabah diri kita kembali. Cuba lihat di mana kelebihan dan kekurangan diri kita serta apa yang telah kita capai pada hari ini. Andai kita mampu mengatasi kelemahan diri sendiri, teruskan memperbaikinya dengan secara beransuran dan fahami bahawa kelemahan itu wujud supaya kita tahu apa kekuatan diri kita. Sepertimana Dr Fadhillah Kamsah mendidik jiwa kita agar senantiasa mengamalkan sifat saling memaafi antara satu sama lain pada setiap malam sebelum melelapkan mata dan menikmati alam keindahan bermimpi.

Lantas, gunakan kelebihan dan kekuatan yang ada untuk mencipta kecemerlangan dalam diri untuk kebaikan bersama. Ingatlah bahawa setiap keindahan dan kesempurnaan itu hanya milik sang penakluk jiwa para hamba-hamba-NYA, yakni sang KHALIQ yang Maha Pencipta. Manakala pada kecacatan, keburukan dan kelemahan adalah ciptaan manusia itu sendiri(http://akuislam.com/blog/renungan/9-ciri-ciri-wanita-idaman-lelaki/)

 
© Copyright 2035 Fareed Kadir
Theme by Yusuf Fikri