08 April 2013

Bagpacker to Lion City

hai, kali ni bukan nak update ape pun, just nak share pengalaman jd bagpacker. ha, tujuan utama bukan nak g jalan2 tapi nak buat persidangan kat ipt di singapura. persidangan : Peluang dan Cabaran Mahasiswa Pengajian Islam di Nusantara..dapat la sedikit input walaupun time persidangan tu ade mengantuk sebab keletihan bergerak dari ukm ke cangi road..it takes around 8 hours to arrived at alzuhri ipt.tapi ade la stop2..
gambar yg nak share ni bukan gmbar time persidangan..tapi gambar selepas persidangan..

bagi saya Singapura adalah negara yang mempunyai sistem perkhidmatan pengangkutan awam yang sangat baik berbanding dengan malaysia sendiri.xpercaya?pegi la kat singapura..singaporean kalo lambat 5 minit diorang da kate lambat..tapi kalo kat malaysia lambat minit macam xde apa2.ha, bukan nak burukkan negara sendiri tp hakikat yg kne kita terima..ye la..singapura bukannya besar mane pun kan..of coz la senang nak tadbir..ingat!word without action is nothing..

jom la usha2 gmbr ni, walopun xde gambar korang..yg penting dapat gambaran kan..
*pesanan la kalo nak g jalan2- bawak duit lebih sikit..banyak manfaat pastinya.

kitorang hanya menggunakan transport awam bas dan mrt dan jalan kaki sahaja sepanjang program kat sana..jalan2 sambil bawak beg yg berat..

yang blakang tu sye la..time ni sebelum nak g mustafa centre..mustafa centre ni kira antara tempat terbaik nak shopping..barang kat sane agak mahal la..



berdepan dengan masjid angulia ni mustafa centre..tempat admin amik gambar ni la..

ni xingat nama tempat..

this one is chinatown..hah,kalo nak beli baju, keychain atau ape2, sume ade kat sini..serious sini lebih murah giler dari mustafa centre..

xcaye kan..baju leh dapat 4 dengan hanya 10 dollar..


ni bangunan dekat2 area chinatown..style chinesee kan..sebab tu tmpat ni china town..tp yang jual xsemuanya cina..mix la..rsnye pemilik tmpat ni cina.

macam pernah kan tgok view kat sini..tpi xingat la..


ni la murtabak singapura..5 star untuk rsenya..mmg terbaik..






ha..ni gambar kat melayu street..


ni kat perumahan..sempat singgah kat rumah exstudent ukm..singgah rehat..

before nak balik ukm..


ni la exstudent ukm tu..sanggup amik cuti semata-mata nak teman kitorang jalan..
tq..

*sorry la gambar x tersusun sbb malas nak susun.
makseh sebab sudi tgok.


1 comments:

noorul afiqah a.k.a pika@pkah! said...

untung laa dpt g singapore..~~ ;p

 
© Copyright 2035 Fareed Kadir
Theme by Yusuf Fikri